...
Виховний захід (8 клас) ВІКТОРИНА ДЛЯ ЗНАВЦІВ УКРАЇНСЬКИХ СТРАВ І УКРАЇНСЬКОГО ОДЯГУ PDF Печать E-mail

Виховний захід (8 клас) ВІКТОРИНА ДЛЯ ЗНАВЦІВ УКРАЇНСЬКИХ СТРАВ І УКРАЇНСЬКОГО ОДЯГУ
Форма проведення: класна година

Учитель. Їжа є основою життя людини, джерелом енергії, без якої життя неможливе.
З давніх-давен українські страви відомі своїм розмаїттям та високими якостями.
1.    Назвати головний компонент харчування українців. (Хліб)
2.    Що символізував хліб? (Гостинність, добробут, ним благословляли на щас-
тя подружнє життя, з хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей, вперше
входили в нову хату, вітали матір з новонародженим.)
3.    З яких страв складалося в основному меню? (З хлібних страв. За тради -цією вони готувалися здебільшого з житнього, гречаного та кукурудзяного
борошна.)
4.    Які пшеничні вироби були і зараз є символічними? (Паляниця, коровай,
млинці тощо.)
5.    Назвати виразну особливість українського весільного обряду. (Коровай,
шишки, калачі весільні.)
6.    Які страви найбільш притаманні українській кухні? (Овочеві страви)
7.Назвати асортимент овочевих страв української кулінарної традиції. (Борщ, капусняк, голубці, квашена капуста, солоні огірки, гарбузова каша, картопляні страви —- деруни, коми тощо.)
8.    Яка страва стала маркованим елементом в українській етнічній культурі?
(Борщ: червоний, зелений, холодний.)
9.    Яка страва була найкориснішою серед страв, виготовлених з городніх
рослин? (Капуста сира, квашена і тушкована.)
10.    Які кашоподібні страви були поширеними на Україні? (Гречана леміш-
ка, пшенична або житня соломаха, пшоняні малої, кукурудзяна мамалига,
вівсяне толокно.)
11.    Назвати найпоширеніші молочні страви, які бували на селянському столі.
(Свіже й кисле молоко, відтоплений сир, вареники, пироги з сиром, колоту-
ха.)
12.    Назвати найпоширеніші страви з борошна. (Вареники, галушки, млинці,
гречаники тощо.)
13.    Для яких страв з борошна використовували капусту, картоплю, сир, мак,
варені й товчені сухофрукти, свіжі ягоди, варену квасолю, перетерту ка-
лину? (Ними начиняли вареники, пироги.)
14.    А чим заправляли вареники? (Салом чи олією з цибулею, сметаною, ря-
жанкою.)
15.    Назвати рибні страви, які готували українці? (Юшку із свіжої, сушеної
або в'яленої риби, солону рибу, пироги з рибою або товченики.)
16.    Які страви готували на свята? (Страви з м'яса, яйця варені й смажені.)
17.    Яка страва була обов'язковою ритуальною на поминках? (Коливо або ка-
нун. Готували його з вареної пшениці з медовою ситою, яку пізніше замінив
варений рис.)
18.    Назвати найпопулярніші напої українців. (Узвар, кваси, сироватка, мас-
лянка (від сиру імама), чай з цілющих рослин: м'яти, звіробою, чебрецю,
липового цвіту, вишневих чи малинових гілок.)
Вікторина для знавців українського народного одягу
Учитель. Народний одяг — один з основних компонентів матеріальної культури, тісно пов'язаний із усією історією народу.
Український народний одяг розвивався і вдосконалювався протягом століть, вбираючи багатовіковий досвід, засвоюючи кращі традиції.
Народний одяг зберігає віками вироблену доцільність краю, пристосованість до природно-геофафічних умов, виробничої діяльності людей, смак естетичного втілення, глибину художнього чуття.
1.    З яких комплексів складався традиційний одяг українців? (Натільного,
поясного, нагрудного і верхнього.)
2.    За якими ознаками розрізнювався одяг українців? (За сезонними, статево-віковими й функціональними.)
3.    Що складало основу натільного одягу як чоловічою, так і жіночого? (Со-
рочка різних типів.)
4.    Який одяг став символікою? (Шаровари в чоловічому вбранні як символ ко-
зацтва, черес•— шкіряний пояс гуцулів, кептар -~ хутряна безрукавка вер-
ховинців Карпат, гугля — символічний знак буковинців, згарди та запас-
ки — ознака вбрання гуцулок.)
5.    Жупан, черкеска, барвисті шаровари, шалевий пояс, шапка-кабардин-
ка та вовняна бурка. Чиє це вбрання? (Козацьке)
6.    Який колір серед українського вбрання мав поширення для всіх регіонів?
(Червоний)
7.    Що символізував червоний колір? (Він захищав від злих сил: звідси — чер-
воний хрестик намальований біля входу в оселю як її оберіг від зовнішніх не
добрих сил, підфарбування призьби, пучечки калини понад дверима та вік-
«оми, Він також символізував радість народження дитини, у перший ку-
пель додавали калину.)
8.    Що було своєрідним талісманом українського одягу чоловіків? (Пояс)
9.    Які вам відомі головні убори чоловіків? (Ковпаки білого або синього кольо-
ру, циліндричні або конусоподібні шапки з овчини, літом — плетені солом'яні
капелюхи.)
10.    Як називався жіночий убір жінки? (Очіпок чи убрус, хустка)
11.    Назвати різні види верхнього одягу. (свити, свитки, куртки, куцини, кожухи короткі та довгі)
12.     Яке взуття носили чоловіки та жінки? (личаки, постоли, чоботи з кольорової шкіри з високими каблуками та підківками)
13.    Які головні убори носили дівчата? (чільця, стрічки й хустки)
14.    Які хустки вив’язували жінки? (вузлом під підборіддям, ззаду на шиї або тім’ї)
15.    Що носили жінки поверх сорочки? (корсети, жилетки, талійки) 
16.    Які прикраси доповнюють жіночий костюм? (коралі, ґердани, силянки, дукати, дукачі, рифи, згарди, хрестики)

 

Яндекс.Метрика >